• Deelname vanaf 18 jaar
  • Wij beschermen jouw gegevens
  • Volgens de regels van het kansspelbeleid
  • Deelname vanaf 18 jaar
  • Wij beschermen jouw gegevens
  • Volgens de regels van het kansspelbeleid

Europa’s eerste natuurlijke dolfijnenopvang

In Griekenland werkt onze partner Aegean Marine Life Sanctuary met man en macht aan een groot project: Europa’s eerste dolfijnenopvang in een natuurlijke omgeving voor ex-showdolfijnen die niet meer terug kunnen naar het wild. Waarom ze dat doen leggen we je graag uit.

Bekijk video

Het probleem

Op dit moment leven wereldwijd meer dan 3.000 dolfijnen in gevangenschap, waaronder zo’n 300 in Europa. Deze intelligente dieren slijten een gedwongen leven in omstandigheden die in niets lijken op hun natuurlijke leefomgeving. De dolfijnen leven hier alleen maar om publiek te vermaken met shows. Ze worden getraind door voedselonthouding, zwemmen elke dag dezelfde rondjes in hun bassin, er wordt met ze gefokt om dolfinaria te voorzien van meer showdolfijnen en ze moeten dagelijks optreden op harde muziek en onder luid gejoel. De dolfijnen raken gestrest, worden agressief en soms zelfs depressief. Een leven in gevangenschap is geen leven voor een dolfijn.

De oplossing

Om een einde te maken aan het lijden van dolfijnen in gevangenschap, moet er allereerst een fokverbod komen. Dat vergt in Nederland een wijziging van de huidige wetgeving. De verwachting is dat een Nederlands verbod - via de minister of via een wetsvoorstel van partijen in de Tweede Kamer - de komende jaren zal worden ingevoerd.

Dolfijnen die in gevangenschap hebben geleefd, kunnen niet zomaar worden uitgezet in zee. Hun kans op overleving in het wild is nihil, omdat ze de cruciale vaardigheden en kennis hiervoor niet van hun moeder en groepsgenoten hebben meegekregen. Zij verdienen daarom een fijne, permanente leefomgeving die zo goed mogelijk voldoet aan hun natuurlijke behoeftes. Met een grote, ecologisch rijke ruimte om te zwemmen, duiken en jagen. Dit uiteraard zonder shows of gedwongen contact met mensen.

Helaas bestaat zo'n opvangcentrum nog niet in Europa, terwijl de noodzaak daarvoor de komende jaren zal toenemen.  Daarom willen we, samen met onze partner AMLS een nieuw centrum ontwikkelen bij het eiland Lipsi, in Griekenland. Hier kunnen voormalige showdolfijnen die veilige plek krijgen, en de rest van hun leven in relatieve vrijheid leven. Het zou de allereerste opvangbaai van haar soort zijn, en daarmee hopelijk een voorbeeld voor de rest van de wereld.

Lipsi

Bij het eiland Lipsi, voor de kust van Turkije, is een grote baai beschikbaar die aan alle vereisten voor een gezonde leefomgeving van deze dieren voldoet. De baai is ruim 42 duizend vierkante meter groot en zo’n 25 meter diep. De ingang, die met speciale netten kan worden afgeschermd van de Middellandse Zee, is niet breder dan tweehonderd meter. In de baai leven tientallen soorten vis waar de dolfijnen op termijn weer op kunnen leren jagen. Omdat de baai en het omringende kustgebied eigendom zijn van de gemeente Lipsi, mogen vissersboten en recreatievaartuigen niet in de baai komen. Een speciale dam zorgt ervoor dat het water in de baai niet vervuilt.

De opvangbaai is in feite een multifunctioneel en natuurlijk aquarium dat ook dienstdoet als revalidatiecentrum voor andere beschermde zeedieren zoals gewonde zeehonden en zeeschildpadden. Wereldwijd is een grote vraag ontstaan naar opvang van dolfijnen als gevolg van publieke druk en beleidswijzigingen. Europese dolfinaria sluiten geleidelijk, maar door gebrek aan goede opvangoplossingen blijven dolfijnen vaak gevangen in betonnen bassins onder onnatuurlijke en stressvolle omstandigheden. Ze worden overgebracht naar andere, al overvolle dolfinaria in Europa of steeds vaker verkocht aan landen buiten Europa waar de dolfijnen-industrie nog opkomend is, zoals China of Saoedi-Arabië. Hier zijn de dolfijnen vaak nog slechter af: ze worden alsnog ingezet voor shows en fokprogramma's om aan de groeiende vraag naar dolfijnen te voldoen.

Wat is er nodig?

De bijdrage van jouw lot helpt AMLS om de baai in gereedheid te brengen, zodat de eerste dolfijnen zo snel mogelijk kunnen worden opgevangen. De ontwikkeling van de baai en het bijbehorende gebouw verloopt tot nu toe volgens planning. Met jouw steun kan de dolfijnenopvang operationeel worden. Daar is het volgende voor nodig:

  • Ontwerp en installatie van de infrastructuur onder water (afscheidingen, houten platforms, etcetera). Hiervoor moet AMLS een dubbele zee-afscheiding bouwen en koperen netten plaatsen. Deze netten zijn duurzaam, recyclebaar, antibacterieel en ongevaarlijk voor dolfijnen. Via de houten platforms kunnen verzorgers de dieren observeren en behandelen.

  • Ontwerp en installatie van netten om te voorkomen dat schadelijke stoffen als plastic en olie de baai binnenkomen en bij de opgevangen zeedieren terechtkomen.

  • Het voltooien van het rehabilitatiecomplex op het land. Er moeten nog twee quarantaine zeeverblijven en twee rehabilitatiezwembaden worden gebouwd. Hiervoor zijn ook pompen, waterfilters, waterkwaliteitstesten en een speciale hijskraan nodig om de dolfijnen veilig tussen de quarantaineverblijven en de baai te kunnen verplaatsen.

  • Aankoop en ontwikkeling van een speciale reddingsboot voor het vervoer van dolfijnen. Wanneer een voormalige showdolfijn aankomt op de luchthaven van een nabijgelegen eiland, moet deze naar de baai kunnen worden vervoerd. Een speciale reddingsboot is ook nodig voor het ophalen van zeedieren die gewond zijn en (tijdelijk) verzorgd moeten worden.

  • Aankoop van specifieke apparatuur om deskundige veterinaire zorg te kunnen bieden aan dolfijnen en andere gestrande dieren. In fase 1 van de ontwikkeling van het project is de benodigde apparatuur aangeschaft en geïnstalleerd om basis veterinaire zorg te kunnen bieden aan zeedieren in nood. De apparatuur in fase 2 is nodig voor de specifieke zorg van dolfijnen.

  • Ontwikkeling en inrichting van het rehabilitatiecentrum tot een hoogstaande onderzoeks- en onderwijslocatie om cursussen en trainingen te kunnen geven over veterinaire zorg aan zeedieren. Het is de bedoeling dat de opvang door het geven van verschillende cursussen en trainingen op den duur zelfvoorzienend wordt.

  • De opvang operationeel krijgen. Om de afronding van het project te stroomlijnen en de opvang volledig operationeel te krijgen, is een projectmanager nodig en moet er tijdelijke expertise worden ingehuurd van een fondsenwerver en experts.

Steun dit unieke project met een lot en geef deze bijzondere dieren een beter leven in Griekenland!

Doe mee en maak kans!

Doe mee en schrijf je in om kans te maken op te gekke prijzen.

Deelnemen

Lees hier de antwoorden op de veelgestelde vragen

Ben je benieuwd hoe de World Animal Protection Loterij precies werkt? Wanneer de trekking is en wat er gebeurt als je wint?

Naar veelgestelde vragen